Innovador! Activitats d’empresa facilitades per l’astronomia

Innovador! Activitats d’empresa facilitades per l’astronomia

Compromís a través de l’emoció.

“A space to grow”.

Ara disponible també on-line! Segueix llegint, i busca aquest color per a les adaptacions introduïdes com a conseqüència de la pandèmia del COVID-19.

Coneixes la combinació innovadora d’empresa i astronomia?

“A space to grow”, la metodologia que combina l’àmbit de l’empresa amb l’astronomia, va veure la primera llum l’any 2015.

Allò va començar com un somni. Perquè, què és, si no un somni, fer convergir la tasca professional amb una de les teves grans passions? El plantejament passava per combinar 30 anys d’experiència en el món de la gestió amb tota una vida d’afició, estudis i tasca divulgativa en el camp de l’astronomia. Mesclar l’univers amb la gestió del canvi i l’execució.

Però la innovació és més que una bona idea. Jo sóc dels que defensen que la innovació no es concreta als despatxos, ni a les pissarres o els powerpoints. La innovació real té lloc en el mercat, quan la idea troba comprador i es converteix en producte. I aquest era el veritable repte. Com generar quelcom novedor i inspirador, però per sobre de tot aplicable per a resoldre les grans problemàtiques de les organitzacions.

Després de reflexionar sobre això, em vaig donar compte que la clau era l’emoció. Aquella emoció que fa que ens comprometem de debò amb quelcom, que ens mou realment cap a una meta o objectiu. Sí, l’emoció havia de ser el primer pilar sobre el que construir la nova metodologia. I afortunadament, el cosmos i el firmament són interminables fonts d’emoció.

Els següents pilars van aparèixer durant el procés de desenvolupament. La inspiració, per a netejar la ment i facilitar les discussions i les formacions. L’aprenentatge, emprant casos impactants basats en l’exploració de l’espai i el funcionament de l’univers, adaptats expressament per a treballar els objectius específics de cada client. I la perspectiva, per a contemplar la realitat i els problemes des de la Lluna, relativitzar-los i prendre aire per tal de seguir endavant i afrontar-los amb forces renovades.

Recordo una de les primeres converses que vaig mantenir amb una figura referent, a qui vaig explicar el que pretenia fer. “Això és molt arriscat”, em va dir. El risc al que es referia consistia en quedar-se curt i acabar creant simplement una activitat divertida, el que vulgarment anomenem un “team building”. Això en tindria poc d’innovador. A més, era fàcilment copiable. Però el més greu és que es podia convertir en quelcom entretingut i curiós, però amb poc impacte sobre les problemàtiques de les organitzacions.

Ja han passat uns quants anys d’aquella conversa, i avui “A space to grow” és un producte consolidat. Un concepte composat per un conjunt d’activitats, facilitades per l’astronomia, que segueixen sent úniques a tot l’Estat, i que van des de les conferències a la formació en habilitats i competències, passant per l’acompanyament individual o per dinàmiques grupals impactants realitzades en un observatori.

Davant la situació de confinament provocada per la pandèmia del COVID-19, moltes de les activitats que conformen “A space to grow” s’han adaptat per a poder-se realitzar des de plataformes on-line i amb participació remota. Perquè es possible que, en algunes organitzacions, es trigui força temps en recuperar la possibilitat de congregar equips per a dur a terme formacions o dinàmiques, especialment si els equips estan geogràficament dispersos i les companyies volen minimitzar viatges i els riscos inherents de contagi.

Per tant, les activitats dels programes “in-company” i fins i tot les conferències motivacionals es poden ja realitzar en modalitat on-line.

A més, dins del programa “in-company”, s’ha potenciat una activitat que considero clau en la situació que vivim, orientada a facilitar la creació, entre els membres d’un equip, del pla de riscos: les coses (activitats, processos, formes de treballar, mercat, relació amb clients…) que canviaran en un futur immediat com a conseqüència de la pandèmia i de la recuperació posterior, i les accions que hem de fer AVUI per a posicionar-nos de cara a aquests canvis que s’entreveuen en l’horitzó.

“A space to grow” compta amb referències que m’omplen d’orgull, i que inclouen grups internacionals. Moltes gràcies, de debò, a tots els que heu confiat en aquesta iniciativa.

En aquest vídeo resumeixo com i per què vaig crear aquest producte innovador, pioner a tot Espanya, combinant la meva llarga experiència en el món de l’empresa amb la meva vessant científica i divulgadora.

Compromís a través de l’emoció. Aquesta és la clau.

Aquest és el tríptic de “A space to grow”:

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es tríptic.png

Estàs interessat en disposar de més informació sobre els serveis que ofereixo? (veure més…)